Nepal Vizesi 2023 Vize Başvurusu

Nepal’de yabancı yatırımcıya izin verilmeyen sektörler vardır. Emlakçılık, silah ve mühimmat sanayi, radyoaktif malzeme ticareti ve sürücü kursu gibi kişisel hizmet alanlarıdır.

  • Ayrıca rafting, perakendecilik, seyahat acenteciliği, sigara, iç kurye hizmetleri, balıkçılık, turistik konaklama hizmetleri, atom enerjisi danışmanlık hizmetleri alanlarında yatırım izni verilmez. Bunlar dışındaki sektörlerde % 100’ e kadar yatırım izni verilmelidir. Sektörlerde fiyat ve yatırım kısıtlaması bulunmaz. En fazla yatırım yapılan sektör, elektrik enerjisi sektörüdür.
  • Nepal ile ülkemiz arasında yapılan ticari anlaşmalar sayesinde birçok Türk Vatandaşı Nepal için ticari vizeye ihtiyaç duymaktadır. Bordo pasaport sahibi, Nepal’ e gitmek isteyen her Türk Vatandaşı için Nepal vizesi almak mecburidir. Nepal ticari vize başvurusu vize ofisi aracılığı ile yapılıyor olup ticari vize için istenen bazı belgeler vardır.

Nepal Ticari Vize Evrakları

Şirket Evrakları

Bunların başında eğer Nepal’de faaliyet gösteren bir ticari kuruluş tarafından davet edildiyse davet mektubunun aslı gerekmektedir. Nepal’de faaliyet gösteren ticari kuruluşun antetli kâğıdına yazılmış, karşı tarafın şirket bilgilerinin belirtildiği davet mektubu resmi makamlarca incelenir.

  • Vize talep dilekçesinde açık olarak şirketin bilgileri, Nepal’de hangi şirket tarafından davet edildiği gibi bilgiler mutlaka bulunmalıdır. Nepal’ e ulaşım şekli, bilet fotokopisi, konaklama bilgileri ve seyahat planının ayrıntıları da dilekçede belirtilmelidir.
  • Şirketin onaylanmış vergi levhasının fotokopisi. Son yıla ait resmi makam onayının bulunması gereklidir.
  • Şirketin imza sirkülerinin fotokopileri.
  • Ticaret sicil gazetesi ilgili sayfanın fotokopisi. Gazetenin tarih ve sayısı belirtilecek.
  • Şirketin faaliyet belgesi: Son üç ay içinde alınmış olması şartı bulunmaktadır.

Şirket banka hesap hareketleri banka döküm evrakları. (Son 3 aya ait olmalı ve banka yetkilisinden imzalı ve kaşeli olarak alınmalıdır. Firma unvanına hesap adı kısmında mutlaka yer verilmelidir. )Bu şirket evrakları tamamlanıp vize ofisi kanalıyla ilgili makamlara iletilir.

Şahsi Evrak Listesi

  • SGK işe giriş belgesi
  • Hizmet dökümü. SGK hizmet dökümünde SGK’ nın barkodu bulunmalıdır.
  • Seyahat ayrıntılarını barındıran kişisel dilekçe.  Seyahatin tüm ayrıntılarının bilgisi verilmelidir. Dilekçeyi yazan kişi tarafından imzalanmalıdır.
  • Pasaport: son on yıl içinde alınmış olmalıdır. 10 yıldan önce alınmış pasaportlar kabul edilmemektedir. Pasaport buruşuk, yırtık ve yıpranmış olmamalıdır. En az iki adet boş sayfası bulunmalıdır. Pasaportun vize bitiminden itibaren en az 6 ay daha geçerli olması şartı da vardır. Eğer varsa eski pasaport da eklenmelidir.
  • Kimlik kartı fotokopisi. Ön ve arka yüzünün fotokopisi çekilecektir. Fotokopi karanlık olmamalıdır. Okunaklı olmalıdır.
  • İki adet biyometrik fotoğraf gereklidir. Yüzün ön tarafından çekilmiş, arka fonu beyaz ve ya açık renk olan fotoğraf, son 2 ay içinde çekilmiş olmalıdır.
  • Şirketteki görevini ve pozisyonunu belirten iş yeri çalışma belgesi şirket yetkilisi tarafından imzalanmalı ve kaşelenmelidir.
  • Kendi üzerine ait varsa, tapu ve araç ruhsatı fotokopisi.
  • Şahsi banka hesabının son üç aya ait hareketlerinin dökümü.
  • 30.000 Euro teminat bedelli olarak seyahat sağlık sigortası yaptırılması kişinin isteğine bağlıdır. Vize ofisi tarafından anlaşmalı olduğu sigorta şirketine yaptırılabilir. Kişinin şirketinin sigorta işlemlerini yerine getiren sigorta şirketi tarafından da yapılabilir.
  • İkametgâh belgesi: İlçe nüfus müdürlüğünden veya e- devlet üzerinden alınabilir. Köylerde yaşayan vatandaşlar ise muhtardan alabilirler.

Bütün evraklar tamamlandıktan sonra Nepal Fahri Konsolosu veya Nepal İstanbul Başkonsolosluğu’ na vize başvurusu yapılır. 15 Günlük Nepal ticari vize ücreti 25 Dolar, 30 gün lük Nepal ticari vize ücreti 40 Dolar, 90 gün lük Nepal ticari vize ücreti de 100 Dolar kadardır.

Vize evrakları inceleme süresi takriben 15 gün kadar sürebilmektedir. Bu nedenle planlanan gidiş tarihinden en az 30 gün önce başvuru yapılması vize ofisi tarafından önerilmektedir. Nepal ticari vize ile ilgili detaylı bilgilere vizeofisi.com dan ulaşabilirsiniz.

Nepal Turistik Vize

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Nepal Turistik vize talebinde bulunanların evraklarını tamamlayarak başvurması tavsiye edilir. Eksik evrak vizenin geri çevrilme sebeplerinden biridir. Bu nedenle vize ofisi ile görüşme sağlanarak Nepal turistik vize başvurusu yapılması tavsiye edilmektedir.

Nepal Turistik Vize Başvuru Belgeleri

Nepal’e gezmek, görmek ve eğlenmek amacıyla yapılan seyahatler Nepal turistik vize adı altında verilir. Turistik vize almak için gerekli evrakların başında pasaport gelir.

  • Pasaport son on yıl içinde alınmış olmalıdır. Buruşuk ve yırtık olmamalıdır. En az iki boş sayfaya sahip olmalıdır. Pasaportun dolu sayfaları ve son iki sayfaları taranıp sisteme işlenmelidir. Eğer varsa eski pasaport da ibraz edilmelidir. Pasaportun son geçerlilik tarihi vize bitiminden itibaren en az 6 ay geçerli olmalıdır.
  • Vize talep dilekçesinde ise seyahat ile ilgili bütün ayrıntılardan açık açık bahsedilmelidir. Seyahat masraflarının nasıl karşılanacağı mutlaka belirtilmelidir. Vize talebinde bulunan kimse adını soyadını, telefonunu, eposta adresini ve ikametgâh adresini açıkça yazmalıdır. Ayrıca ıslak imzasını atmalıdır. İmza kaşesi ve ya fotokopi kabul edilmez.
  • Fotoğraf ise son üç aydan eski olmamalıdır. Biyometrik ve 3.5mm X 40 mm ebatlarında olmalıdır. Yine yırtık, buruşuk ve karanlık olmamalıdır. Arka fonu açık renkli veya beyaz olmalıdır. Fotoğraf ön cepheden çekilmiş olmalı, jest ve mimik olmamalıdır.
  • Seyahat sağlık sigortası;  en az 30.000 Euro teminat bedelli olmalıdır.
  • Konaklama ve ulaşım bilgilerinin ayrıntıları ve rezervasyon belgeleri net olarak paylaşılmalıdır. Eğer rezervasyonu yoksa vize ofisi tarafından geçici rezervasyon yapılabilir.
  • Vizeye başvuran kişinin banka hesap hareketlerinin son üç aya ait dökümü bankadan alınmalıdır. İnternetten alınan çıktılarda da bankanın kaşesi ve yetkilinin imzası bulunması zorunludur.

Turistik Vize İçin Gerekli Olan Mesleklere Göre Gerekli Diğer Belgeler

Bunlardan başka Turistik vize başvurusu yapan kimse kamu personeli ise; son üç aya ait maaş bordrosu ile iş yeri çalışma belgesi ve SGK barkodunun bulunduğu hizmet dökümü belgesi istenmektedir.

  • Emekli ise; SGK ‘dan emekli olduğunu bildiren belge, emekli maaşını aldığı bankadan hesap cüzdanı son üç aya ait dökümün olması şartı vardır. Bir de seyahatin masraflarının tamamını karşılayacağını gösteren bankadaki nakit meblağ bildirgesi. Banka yetkilisi tarafından imzalanmış ve kaşeli olacak.
  • Bu belgelerin en fazla bir haftalık olması gerektiğinden tüm evraklar toplanıp vize randevusundan en fazla 5 gün içinde alınmış olması gereklidir.
  • Öğrenci ise; 18 yaşından küçük olduğunda veli muvafakat namesi alınması şartı vardır. Sponsor bilgileri önemli bir ayrıntıdır. Sponsorun hesap bilgileri ve seyahat masraflarının nakit olarak bankada olduğuna dair banka imzalı ve kaşeli belgesi verilmelidir.
  • Öğrenci olduğu okuldan aldığı öğrenci belgesi ve öğrenci kimliği fotokopisi ibraz edilmelidir. Eğer eğitim dönemi içinde seyahat edilecekse “izinlidir” yazan bir belge de okul idaresinden alınmalıdır.
  • Özel sektörde çalışan ise; iş yeri pozisyonunu ve çalışma şeklini belirten çalışma belgesi verilmelidir. İş yeri vergi levhasında bulunduğu yılın onayı olmalıdır. İş yeri imza sirküleri fotokopisi, şirketin faaliyet alanını bildiren belgenin onaylı olması gerekmektedir. Şirketin ticari sicil kaydının bulunduğu resmi gazetenin ilgili sayfanın fotokopisi alınıp onaylatılmalıdır. Son üç aya ait maaş bordrosu ve SGK hizmet dökümü belgesinin de imzalı, kaşeli örneği ve ya e devlet üzerinden alınmış SGK barkotlu hizmet dökümü evrakların arasına eklenir.
  • Çiftçi ise;  Çiftçiler odasından alınmış faaliyet belgesi, tapu fotokopileri, kira kontratları ve araç ruhsatlarının yanında bazen kapasite raporu da istenmektedir. Ayrıca SGK barkodu bulunan hizmet dökümü ve tescil belgesi de eklenmesi gerekli evrakalar arasındadır.
  • Serbest avukat ve doktor ise; son yılın onayını barındıran vergi levhası fotokopisi, imza beyannamesi fotokopisi, oda/ baro faaliyet ve kayıt belgesi son üç aya ait olmalıdır. Kuruma ait kimlik kartının fotokopisi ve maaş hesap dökümü de vize evraklarının arasında yer almalıdır.
  • Ev hanımı ise;  sponsor evrakları diğer evrakların arasına koyulmalıdır. Eş ve ya çocuklardan başka anne, baba, kardeş de sponsor olabilir. Sponsor olan kişinin sponsor olduğuna dair dilekçede bütün bilgilerini eksiksiz ve doğru olarak yazmalıdır. Islak imza ile imzalamalı, kaşe ve fotokopi olmamalıdır. Bu dilekçede ayrıca sponsorun adı, soyadı, adresi, telefonu ve e postası yazılmalıdır.

Nepal turistik vize vermeye tek yetkili kurum konsolosluktur. Konsolosluktan vize başvurusu reddedilirse vize ofisi sorumlu değildir. Sorumluluk Nepal resmi makamlarına aittir.

Nepal Oturum İzni

Nepal ile ticari ve siyasi ilişkilerimiz son yıllarda yapılan anlaşmalarla gelişme aşamasındadır. Bu bağlamda Nepal’ de oturum izni almak isteyen vatandaşların yapması gereken prosedürler vardır.

Nepal Oturum İzni Çeşitleri

Öğrenci oturum izni almak isteyen başvurucunun pasaport, 2 fotoğraf ve kimlik kartı fotokopisinden başka temin etmesi gereken evraklar vardır. Bunların en başında okula kayıt belgesi gelmektedir. Eğer öğrenci 18 yaşını doldurmamışsa veli muvafakat namesi hazır edilmelidir.

  • Nepal’e eğitim amacıyla giden Türk öğrencilerin Nepal’e öğrenci vizesi ile giriş yapmaları gereklidir. Nepal’ e girişlerini takip eden 30 gün içerisinde öğrenci oturum izni için başvuru yapmalıdırlar. Üniversitelere kayıt yaptıranların tüm öğrenim süreçleri boyunca ikamet izni almaları muhtemeldir. Ortaokul, lise ve ilkokulda öğrenim gören öğrenciler ise öğrenim gördükleri her yıl için öğrenci ikamet izni almaları istenir.

Doktora, lisans ve yüksek lisans yapan öğrencilere ikamet izninin yanında çalışma izni de verilir. İki yıllık ön lisans programına kayıt olan öğrenciye ise haftada en fazla 24 saate kadar çalışma izni verilir.

Öğrenci oturum izni için verilecek süre öğrenim süresinden fazla olamaz.

Öğrenci Oturum İzni İçin Gerekli Belgeler

  • İkamet izni başvuru formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin fotokopisi aslı ile birlikte ibraz edilir.
  • 4 adet fotoğraf
  • Oturumu süresi boyunca düzenli ve yeterli olan maddi olanaklara sahip olduğunun beyanını içeren ifadeler başvuru formunda belirtilir. Nepal’deki öğrenim süresi boyunca sponsor olan kişi ve ya kurumun bilgileri istenebilir.
  • Öğrenci belgesi
  • Veli muvafakat namesi
  • Geçerli sağlık sigortası

Kısa Dönem Oturma İzni

En fazla iki yıllık bir süre için verilen oturum iznidir. Kimlere kısa dönem oturma izni verilebilir?

  •  Araştırma amacıyla Nepal’e gidecek olanlar.
  •  Taşınmaz malı bulunanlara
  • Ticari kuruluş başvurusu yapacak olanlara
  • Hizmet içi eğitim programına katılacaklara
  • Turizm amaçlı kalmak isteyenlere
  • Bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisi amaçlı gelenlere
  • Öğrenci değişim programı nedeniyle Nepal ‘de öğrenim gören öğrencilere
  • Dil kursuna katılanlara
  • Adli ve idari makamların kararına ve isteğine bağlı olarak ülkede kalması gerekenlere
  • Ülkede yükseköğrenimini tamamlayıp mezun olanlardan 6 ay içinde başvuranlara verilir.

Kısa Dönem Oturma İzni İçin Gerekli Evraklar

  • 4 adet fotoğraf: biyometrik ve yeni olmalıdır.
  • Son 10 yıl içinde alınmış pasaport ve ya muadili bir belgenin fotokopisi ile birlikte aslı ibraz edilmelidir.
  • Oturum izni için başvuru formu doldurulmalıdır.
  • Resmi makamlardan alınmış maksada uygun olan vizenin bulunması gereklidir.
  • Hangi nedenle oturum izni isteniyorsa nedeni belgelendirilmelidir.
  • Eğer 18 yaşından küçük ise veli muvafakat namesi alınmalıdır.
  • Geçerli sağlık sigortası
  • Kalacağı sürede gerekli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan ve banka hesap cüzdanı
  • Taşınmaz malı nedeniyle kısa dönem oturma izni alacak kimse taşınmazın tapusunu beyan etmelidir.
  • Ticari faaliyet için kısa dönem oturum izni almak isteyenler temas kuracağı kişi ve ya kuruluştan alınacak davet mektubu ve ya benzer evrak.
  • Hizmet içi eğitim ve ya benzer eğitimler için kısa süreli oturum iznine ihtiyaç duyulursa yine vize ofisi aracılığı ile gerekli belgeler yetkili makamlara iletilir.
  • Ülkede yükseköğrenimini tamamlayan kimseler mezuniyet tarihinden itibaren ilk 6 ay içinde oturum izni için başvurmalıdır. Başvuru sırasında mezuniyet belgelerini fotokopileri ile birlikte ibraz etmelidirler. İlgili kimse aslı gibi olduğunu tasdik ettikten sonra mezuniyet belgesinin aslı iade edilir.
  • Kısa dönem oturma izni başvurusu yapan kimsenin aylık bazda masraflarını karşılayacak kadar bir meblağın bankada olduğuna dair hesap cüzdanının fotokopisinin imzalı kaşeli olarak evraklar arasında olması zorunludur.

Oturum izni vermek tamamen yetkili makamların tasarrufundadır. Vize ofisi sadece evrakları toplayıp başvuru formunun hazırlanmasında gerekli rehberliği yapar. Oturum izni isteğinin reddedilmesi halinde vize ofisi sorumlu tutulamaz.

Nepal Vizesi Nasıl Alınır?

Nepal’e gitmek isteyen kişiler gerekli tüm belgeleri sınır kapısında sunarak vizelerini alabilirler.

Nepal Vizesiz Gidilir Mi?

Hayır, Nepal’e gitmek isteyen herkes pasaport türü fark etmeksizin vize başvurusu yapması zorunludur.

Burma Vize İstiyor Mu?

Evet, gitmeden evvel tüm vize sahiplerinin vize alması gerekmektedir.

Oyla! post

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir