Mısır Evrak Tasdik İşlemleri

Vize işlemleri sırasında oluşturulan belgeleri gerçek bir kişi tarafından ve doğru bilgiler ile oluşturulduğunu ispat etmek amacıyla evrak üzerinde geçerlilik ve yasallığını sağlamak için yapılan işlemlere evrak tasdiki adı verilir.

  • Mısır ülkesine gidebilmek için yapılacak olan evrak tasdiki işlemlerini sizin adınıza yapan firmalar bulunmaktadır.
  • Ortadoğu ülkelerine çıkış esnasında istenen bu tarz evrak tasdiki işlemleri kişisel olarak; fatura sözleşmesi ya da sağlık sertifikalarına uygulanabildiği gibi büyük şirketlerin evrak tasdik işlemleri de yapılabilmektedir.
  • Herhangi bir yapılacak olan evrak tasdik zorunluluğu ve mecburiyeti evraktaki imzanın doğruluğunu tespit edebilmek için yapılmaktadır.
  • İmzalayan kişinin hangi görev ile bu ülkeye gidecek olduğunun da resmi evraklara geçerliliğini sunacak bir delil niteliğindedir.
  • Her şeyin kanunlarca ve yasal olarak ilerletebilmek içinde belge yasallığının sağlanabilmesi için de gerçekleştirilmesi gereken bir aşamadır.
  • Türkiye dışındaki herhangi bir ülkede de belgenizin kullanılabilir halde ve yasal olduğunu kanıtı için gerçekleştirilen bu işlem ülke konsolosluğu aracılığıyla ya da bölge valiliğince yapılabilmektedir.
  • Bunun dışında ticari faaliyetleri gerçekleştirmek içinde bulunduğunuz firma aracılığı ile Mısır’a çıkış yapacaksanız bağlı bulunduğunuz firma aracılığı ile bu işlemler gerçekleştirilir.
  • Mısır evrak tasdiki çeşitleri de çıkış sebebinize göre değişmektedir. Ticari vize başvurusu şeklinde yapılmış olan Mısır konsolosluğu’nda değerlendirmeye alınan bir evrak tasdik işlemi yaklaşık 7 gün sürebilmektedir.

Mısır Konsolosluğu Evrak Ücretleri

Mısır konsolosluğu evrak ücretleri aklımıza istenen evraklar ne olduğu gelmektedir. Mısır Konsolosluğu’na evrak tasdik işlemleri için yapılacak olan başvuruda gerekli olan belgeler ödenecek olan ücreti değiştirmektedir.

Elden tahsil işlemlerine kişinin bizzat kendisinin başvurması gerekir. Başvurma işlemi esnasında kişinin belgelerini toplama noktasında yardım eden aracı kurumlar bulunur.

Bundan dolayı başvurulan birime göre değişik ücretlendirmeler mevcuttur. Pek çok kurum ve firmada bu anlamda evrak teslim süreç aşamalarını sizin adınıza yürütmektedir. Teslim edilen evraklarda dahil olmak üzere ücretlendirmeye tabi olacak olan belgeler şu şekildedir:

  • Öncelikle kişinin tasdik edeceği evrakları hem İngilizce hem de Arapça’ya tercüme ettirmesi gerekir. Tercüme işlemleri sırasında yeminli tercüman tarafından yapılması gereken bu evrakların yeminli tercümanın belirleyeceği miktardaki iletide bulunur.
  • Ayrıca bu oluşturulan belgelerin notere onaylatılması gerekmektedir. Noter onaylı evrak işlemlerinde de yine belli bir para talep edilebilir.
  • Sonrasında bu belgelerin İstanbul valiliğine götürülüp apostil edilmesi gerekir.
  • Evrak tasdiki yapacak kişinin şirket aracılığıyla Mısır’a gidecek olduğunu düşündüğümüzde yetkilendirme yazısını oluşturması gerekir.
  • Bu aşamada ıslak imzalı ve kaşeli bir belge gerekmektedir. Evrak tasdik için yapılan başvurulardan ayrı bir ücret talep edilmektedir.
  • Başvuru yapacağınız şekle göre de ücret miktarı değişir.
  • Şahsi olarak yapılan başvurular ile şirketler aracılığı ile yapılan ticari başvurularda ücretlendirmelerde değişme yaşanır.

Mısır Konsolosluğu Evrak Teslim Alma Saatleri

Bu tarz yurt dışına çıkış işlemlerinde anlaşma sağlamış olduğumuz firmaya göre de evrak teslim süreleri değişmektedir. Yaklaşık olarak herhangi bir evrak tasdik işlemi sonucu 7 iş günü içerisinde verilir. Eğer bir iş yerinin aracısı olması ile başvuru yapılıyorsa bu süre daha kısa bir vakte iner.

  • Mısır konsolosluğuna teslim edilmek üzere hazırlanmış olan evrak tasdik işlemi belgelerine oluşturduktan sonra eksiksiz bir şekilde başvuruda bulunulur. İşlemlerin başvurusunun kabul edilmesi durumunda; ardından yaklaşık 4 gün içerisinde evrak tasdiki gerçekleştirilir. Mısır konsolosluğu evrak teslim etme ve alma işlemlerinde ve vize türüne göre de değişen çalışma saatleri bulunur.

Mısır konsolosluğu evrak teslimi için alınabilecek hafta içi çalışma saatleri şu şekildedir:

  • Pazartesi ve Cuma günleri arasında gerçekleştirilen konsolosluk işlemleri sabah 9.00 ve akşam 16.00’a kadar açık bir durumda bulunur.
  • Bunun dışında Mısır Konsolosluğu vize işlemleri için de Pazartesi ve Cuma günleri içerisinde sabah 10.00, öğlen 12.00 arasında işlemler yapılabilmektedir.

Mısır Evrak Tasdik İçin Gerekli Evraklar

Mısır ülkesine çıkış için gerekli olan evraklar şu şekildedir:

  • Üzerinde tasdiki yapılacak olan evrakın aslı ve fotokopisi istenmektedir.
  • Özellikle bu işlem sırasında tespit edilen belgenin Arapça ve İngilizce tercüme şekilleri de istenmektedir.
  • Yeminli bir tercüman eşliğinde alınan belgenin evraklar içerisinde bulunması  şartı aranır.
  • Mısır’a çıkış bulunduğuna dair bir kağıda kaşeli ve ıslak imzalı bir şekilde olmasına dikkat edilerek ve Mısır konsolosluğuna hitap ile başlayan bir yazı şarttır.
  • Bir sayfa üzerinde hem İngilizce hem de Türkçe şekilde yazılmış şirketin yetkilendirme yazısı bulunmalıdır.
  • Eğer herhangi bir Mısır’a çıkış sebebinden kaynaklı olarak evrakı; valilik, ticaret odası onayı tercüme edilmiş hali ile beraber suret ve istenebilir.
  • Yanınızda taşınır konumda olan malın içeriği
  • Tasdik evraklarının bir nüshası da bulunması zorunda olabilir.

Mısır  Apostil İşlemleri

Mısır için ya da herhangi bir ülke için apostil işlemi demek bir ülkeden alınmış olan belgenin başka bir ülkede de geçerli olmasını sağlayacak olan onaylama işlemi demektir. Apostil onayı olarak da bilinen bu işlem için gidilecek olan ülkenin apostil anlaşması tarafında olan ve bu anlaşma kapsamını da barındıran bir ilçe olması gerekir.

Apostil onayı işlemlerini kabul etmeyen bir ülke olacaksa eğer daha farklı bir evrak teminine gidilmelidir. Apostil onayı işlemlerinde bazı şartlar aranır.

  • Mısır apostil işlemlerini bulunduğumuz kaymakamlıklarından ve valiliklerinden onay alınabilmektedir.
  • Mısır konsolosluğu tasdik işlemlerinde gerekli evraklardan biri olan belgenin İngilizce ve Arapça tercüme edilmiş şeklinin apostil beyanından geçmesi gerekir.
  • Bu tarz bir belgenin onayını alabilmesi mümkündür. Gidilecek olan ülkenin resmi diline tercüme edilmiş olması
  • Noter onayından geçmesi
  • Son olarak da bu belge alacak işlemleri için herhangi bir sorun kalmıyor olması gerekir.
  • Apostil onayı işlemleri sırasında bulunduğunuz yerdeki kaymakamlık ve valiliklerden bu işlemleri gerçekleştirirken çok küçük miktarlarda ücretler talep edilmektedir. Alt limit olarak 250 TL gibi bir fiyat şu anda karşınıza çıkabilir.
  • Örnek verecek olursak; bir öğrenciyseniz ve lisans belgenizin aslının yeminli tercüme edilmiş halinin apostili işlemlerle birlikte 150 TL’yi bulmaktadır. Bunun dışında noterden lisans belgesini onaylatmak için ayrı bir ücret ödenirken, belgenizin İngilizce ve Arapçaya çevirim işlemleri sırasında da cüzi de olsa bir miktar ücret ödemeniz gerekecektir.

Ülkeler arası yapılan antlaşması gereği onayının belirli bir geçerlilik süresi bulunmaktadır. Bu belge gidilecek olan ülkeye göre 6 ay ile 1 yıl arasında değişmektedir. Bazı ülkeler içinde süresiz geçerlilik süresi bulunabilmektedir. Apostil onayı sadece Lahey anlaşması bulunan ülkeler arasında yapılabilen ve geçerli olan bir durumdur.

Mısır Evrak Tasdik İşlemleri Hakkına

Evrak tasdiki, evrak üzerinde ki imzanın gerçekliğinin ve imzayı atan yetkilinin görevinin doğruluğunun teyit edilerek yabancı belgeye geçerlilik kazandırma işlemidir.

  • Bir belgenin yasal olduğu tespit ve tasdik edilerek yabancı bir ülkede de geçerli olması sağlanmaktadır. Evrak tasdik işlemini bölgenin valiliği ve Türkiye’den ithalat yapan ülkenin konsolosluğu yaparak, evrakın Türkiye dışında yasal hale gelmesini sağlamaktadırlar. Bu belgeler ithal edilen ürünlerin faturası ve menşe sertifikasıdır.
  • Menşe sertifikası, ithal edilen ürünlerin hangi ülkeye ait olduklarını gösteren bir belgedir. İhracatçı firmanın bağlı olduğu Ticaret Odası tarafından tasdik edilmektedir. İhraç edilecek ürünlere ait menşe belgesi Türkiye de ki yetkili makamlarca onaylanmalıdır. Türkiye den ihraç edilecek ürünlere ait menşe sertifikası ve faturalar yabancı ülkede geçerli olabilmesi için ihraç edilecek ülke konsolosluğu tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Mısır ile yapılacak ithalat – ihracat faaliyetlerinde evrakların tasdiki gerekmektedir. Tasdik işlemleri için gerekli evraklar hazırlanarak vize ofisi aracılığı ile tasdik işlemleri yaptırılabilmektedir. Yapılan ticarete göre evraklar ve tasdik işlemleri değişiklik gösterebilmektedir. Güncel bilgiler yine vize ofisi ve vizeofisi.com adresi ile iletişime geçilerek öğrenilebilmektedir.
  • Tasdikli fatura, ihracatçının ürünlere ait orijinal faturayı ihracat yapacağı ülkeye ait konsoloslukta tasdik ettirerek ithalatçı firmaya gönderdiği faturadır. İhracatçı firma ihracatını yapacağı ürünlerin faturasını düzenlikten sonra bağlı olduğu valiliğe giderek faturayı tasdik ettirmektedir.
  • Ortadoğu ülkeleri dış ticarette uygulamaları gereğince, gümrük işlemlerinde problem yaşamamak için konsolosluk tarafından tasdik edilmiş faturaların ibraz edilmesini istemektedirler. Bundan dolayı Türkiye üzerinden yapılacak ithalatın ilgili makamlarca tasdiki yapılmalıdır. Turistik, ticari, ziyaret vizelerinde kişilere uygulanan vize uygulaması gibi ithal edilecek ürünler içinde izinler gerekmektedir. Bu nedenle menşe sertifikası, fatura gibi evrakların ilgili makamlardan tasdik edilmesi şarttır.

Mısır Evrak Tasdik İşlemi Hangi Belgelere İstenmektedir?

Menşe şahadetnamesi kesinlikle tasdik işlemi yapılmış olması gereken bir belgedir. Bunun dışında fatura ya da sağlık sertifikası gibi belgeler yer alıyorsa bunlarında tasdiki zorunlu tutulmaktadır.

Gerekli tasdik işlemleri ihracat yapılacak ülkenin bağlı olduğu valilik ve ilgili makamlarca yapılmaktadır. Tasdik işlemlerinin yapılmaması durumunda ithalatçı firma gümrük işlemlerinde problem yaşamaktadır. Tasdik işlem ücretleri her işlem için ayrı alınmaktadır. Bir ücret ödemesi ile sadece bir adet evrak tasdiki yapılmaktadır.

  1. Tasdik yapılacak evrakın aslı: Tasdiki istenen evrak İngilizce ve Arapça olarak tercüme edilmelidir. Tercüme işlemleri yeminli tercümanlar tarafından yapılarak noter tarafından onaylanması gerekmektedir. Tasdiki yapılacak evrak, noter onaylı tercümeler ve asıl evrak ile birlikte İstanbul valiliğine iletilmelidir. İstanbul valiliği tarafından apostil yapılarak verilmelidir.
  2. Yetki yazısı: Şirket temsilcisi adına, Mısır Konsolosluğuna hitap edilerek şirketin antetli kağıdına yazılması gerekmektedir. Yazı şirketin yetkili kişisinin imzası ve kaşesi ile iletilmelidir.

Menşe Şahadetnamesi

Menşe şahadetnamesi, ticareti yapılan ürünün geldiği ülkenin bilgisini, nerden ithal edildiği bilgisini belgeleyen bir evraktır. Ülkeden ülkeye uygulanan gümrük muamelesinin sağlıklı yürütülebilmesi için menşe şahadetnamesinin evraklar ile birlikte olması şarttır. Menşe şahadetnamesi ile geldiği ülkeye göre vergi uygulaması daha sağlıklı yapılabilmektedir.

Fatura Tasdiki

Fatura tasdiki ülkeden vergi kaçırılma riskinin önünü kesmek için önemli bir işlemdir. İhracatçı firma ürünlerin gerçek fiyatlı orijinal faturasını ilgili makamlara tasdik ederek ithalatçı firmaya göndermek zorundadır. Bu sayede ithalatçı firma ve ihracatçı firma fatura üzerinde oynama yapamamaktadır. İthal edilen ürünlerin tasdik edilmiş fiyatları üzerinden Mısır gümrüğü vergi uygulaması yapmaktadır.

Sağlık Sertifikası

Sağlık sertifikası, ihracatı yapılacak ürünlerin salgın hastalık taşımadığının, zararlı madde içermediğinin ispatı niteliğinde bir sertifikadır. Bu sertifikanın Türkiye de ilgili makamlarca onaylanması gerekmektedir. Tasdik edilen sağlık sertifikası ithalatçı firmaya gönderilmelidir. Mısır vizesi detaylar için tıklayınız.

Oyla! post

Alakalı İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir