Zimbabve Vizesi; Vize Başvuru şartları

Zimbabve vize işlemleri için başvurulabilecek bir konsolosluğu maalesef ülkemizde yoktur. Zimbabve’nin anlaşmalı olduğu başka bir Afrika ülkesine ait konsolosluktan başvuru yapılabilmektedir.

  • Konsolosluğu olmayan ülkelerin vizelerini almak diğerlerine göre daha zor ve zahmetli bir süreçtir. Bu nedenle Zimbabve vizesi işlemleri için vize ofisi ile anlaşmak işlerin daha kolaylaşmasını sağlayacaktır.
  • Gri, yeşil, bordo ve ya diplomatik pasaportlardan hepsi Zimbabve ziyareti için vizeye tabidir. Zimbabve vizesine başvurmak için belirlenmiş ve ülkemizde konsolosluğu olan bir Afrika ülkesinin temsilcisine başvurmak gereklidir. Vize işlemleri bu temsilcilik ile yürütülecektir.
  • Ancak bütün belgelerin ülkeye girişte tekrar istenebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle belgelerin birer kopyasının vize alan kişinin yanında bulundurulması yararına olacaktır. Aksi takdirde ülkeye girmelerine izin verilmeyebilir.

Zimbabve Vize İşlemleri İçin Gerekli Evraklar

Pasaport: Son 10 yıl içinde alınmış olması şartı diğer vizelerdeki gibi en baş şarttır. Eksik sayfalı ve yırtık, yıpranmış pasaportlar da asla kabul edilmez.

  • Böyle bir pasaportla vize alınmış olsa dahi ülkeye girilmesine izin verilmez. Vize alınan pasaportun başına böyle kötü bir durum gelebilir.
  • Ve ya kaybolabilir. Bu durumda yeni bir pasaport çıkarılıp vize işlemleri tekrarlanmalıdır. Vize talep dilekçesinde önce alınan vizeden ve pasaportun başına gelenlerden bahsedilmelidir.
  • Pasaportun diğer bir özelliği ise en az iki boş sayfaya sahip olmasıdır. İmza bölümü mutlaka dolu olmalıdır. İmzanın pasaport sahibine ait olması da kriterler arasındadır. Eğer imza yoksa “imza atamaz” ibaresi yazılmalıdır. Pasaportun, vizenin bitiminden itibaren en az 6 ay daha geçerlilik süresi olmalıdır.
  • Fotoğraf: 35mm x 45 mm ölçülerinde biyometrik formda çekilmiş olmalı. En fazla 6 ay önce çekilmiş olmalı ve beyaz bir arka fona sahip olmalıdır. Asla mimik ve gölge içermemelidir. Kişinin güncel halini göstermelidir.
  • Kimlik fotokopisi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar için Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının önlü arkalı fotokopisi alınmalıdır. Fotokopinin aydınlık ve okunaklı olmasına özen gösterilmelidir.
  • Rezervasyon Bilgileri: Ulaşım şekli ile ilgili ayrıntılar ve rezervasyon bilgileri etraflıca belirtilmelidir. Kalınacak yer ile ilgili bilgilerin ayrıntıları da belgeleriyle birlikte ibraz edilmelidir.
  • Banka bilgileri: Bankada seyahat masraflarını karşılayacak kadar nakit para olduğunu belgelemek gereklidir. Banka hesap hareketleri dökümünün imzalı kaşeli olarak belgelendirilmesi şarttır.
  • Vize talep dilekçesi: Zimbabve resmi makamlarına hitaben, İngilizce olarak yazılmış bir vize talep dilekçesi olmalıdır. Vize talep dilekçesinde vize isteme nedeni ve seyahat ayrıntılarının paylaşılmış olması gereklidir.
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği: E- devlet ve ya ilçe nüfus müdürlüğünden alınabilir.
  • Uluslararası seyahat sağlık sigortası: En az 30.000 Euro teminat bedeline haiz olan ve tüm dünyada geçerli olan bir sağlık sigortası olmalıdır. Bu sigorta vize ofisinin anlaşmalı olduğu bir sigorta şirketi tarafından yapılabilir. Ama kişinin bu sigortayı başka bir sigorta şirketine de yaptırabilmesi mümkündür. Bu tamamen kişinin tercihi ile alakalıdır.
  • Bu belgeler standart olarak hazırlanması beklenen evraklardır. Kişinin mesleğine ve özel durumuna göre hazırlaması gereken ek belgeler de vardır. Bunlar kişinin özelliklerine göre belirlenmiştir. Bu özellikler şöyle sıralanabilir.
  • Öğrenci olarak başvuruda bulunabilir. 18 yaşından küçük ise muvafakat name hazırlanmalıdır. Eğitim öğretim döneminde seyahat edecekse okulundan izinli olduğuna dair resmi belge gereklidir. Ayrıca bir geliri olmadığından birinci derecede yakını olan bir sponsor olmalıdır. Bu sponsorun bilgileri de evraklar arsıda yer alır.
  • Ev hanımı olarak başvuruda bulunanlar için evlilik cüzdanı ve sponsor belgeleri de ek olarak gereklidir.
  • Doktor, avukat vb. olarak başvuranlar ise oda kayıt belgesi, faaliyet belgesi, imza sirküsü, vergi levhası ve ticari sicil bilgilerinin belgeleri ekstra istenen belgelerdendir.
  • Bunlardan başka bir meslek ve ya statüde olanlar için gerekli belgelerin neler olduğu vize ofisi aracılığıyla öğrenilebilir. Bu konularda vize ofisine başvuruda bulunup ihtiyaç duyulan bilgilere ulaşılabilir.

Zimbabve Turistik Vize İşlemleri

Zimbabve turistik vize başvurusunda bulunanlardan istenen evraklar, kişinin durumuna göre değişiklik gösterebilir. Bu belgeler ile ilgili tüm bilgiler size vize ofisi tarafından iletilmektedir. Zimbabve vize isteğinde bulunan herkesten genel olarak istenen belgelerin yanında kişinin mesleğine ve ziyaret nedenine bağlı olarak ek belgeler istenmektedir.

Zimbabve Turistik Vize Genel Evraklar

Pasaport: en az iki adet boş sayfaya sahip olmalı. Yırtık, buruşuk ve yıpranmış olmamalı. Son 10 yıl içinde alınmış olmalı. 10 yıldan eski olan pasaportlar asla kabul görmez.

  • En az iki boş sayfası olmalı ki Zimbabve giriş ve çıkış damgalarını basacak yer bulunmalı. Başvuru yapan pasaport sahibince imzalanmalı, eğer imza yoksa “ imza atamaz” ibaresi mutlaka resmi makamlar tarafından yazılmış olmalıdır.
  • FotoğrafEbatları 35mm x 45 mm olmalı. Biyometrik olarak çekilmiş olmalıdır. Vize başvurucusunun son halini yansıtmalıdır. Arka fon beyaz olmalı ve ya açık renk olmalıdır.
  • Vize başvuru formu: Vize başvurusunda bulunan kişinin bilgileri ile doğru ve eksiksiz olarak doldurulmalıdır. Başvuru formunda verilen bilgilerin içinde doğru olmayan bilgilere rastlanırsa vize reddedilebilir.
  • Vize talep dilekçesi: vize başvurusunda bulunan kişinin ağzından Zimbabve yetkili mercilerine hitaben İngilizce olarak yazılmalıdır. Seyahatin bütün ayrıntılarını içermelidir. Seyahat nedenini de anlatan resmi bir üslupla yazılmış olmalıdır.
  • Kimlik fotokopisi: fotokopi kimliğin her iki yüzüne çekilmelidir. Karanlık olmamalı ve okunabilir olmalıdır.
  • Nüfus Kayıt Örneği: İlçe nüfus Müdürlüğünden ve ya E- devlet üzerinden alınmış olabilir. Kişinin aile nüfus bilgilerini içermelidir.
  • Seyahat evrakları: ulaşım bilgileri ve rezervasyon bilgi ve belgeleri ile birlikte konaklama bilgi ve belgeleri de evrakalar arasına mutlaka eklenmelidir. Eğer rezervasyon mevcut değilse vize ofisi tarafından bu rezervasyonlar yapılabilmektedir.
  • Seyahat sağlık sigortası: tüm dünyada geçerli olan, 30.000 Euro güvence bedelli bir sağlık sigortası olmalıdır. Sigorta vize ofisinin anlaşmalı olduğu şirket tarafından yapılabilmektedir.

Daha önceki Zimbabve seyahatine ait vize evrakları da varsa belgeler arasına eklenmelidir.

Bunlardan başka Zimbabve turistik vize almak isteyen kimse kamu çalışanı ise ek belgeler şunlardır.

  • İş yeri çalışma durum belgesi kurum müdürü tarafından imzalanıp mühürlenmelidir. Seyahat tarihleri arasında kurumu tarafından izinli sayıldığına gösteren belge de mutlaka alınmalıdır. Son altı aya ait maaş bordrosu imzalanmalıdır ve kaşelenmelidir.
  • SSK prim dökümü son altı aya ait imzalı olmalıdır.
  • Evli ise evlilik cüzdanı fotokopisi.
  • Bağlı olduğu bakanlığın personel özlük bölümünden alınmış hizmet dökümü de evraklar arasına eklenebilir.
  • Eğer ev hanımı ise genel evrakların yanında sponsor bilgileri belirtilmelidir. Sponsor dilekçesi ve finansal durumunu gösterir banka bilgileri banka yetkilileri tarafından imzalanmalı ve kaşeli olmalıdır.
  • Sponsor birinci dereceden akraba olmalıdır.  Kişinin ve ya sponsorun üzerine kayıtlı araç varsa ruhsat fotokopisi ile birlikte taşınmazın tapu fotokopisi eklenirse vize alımını kolaylaştırır.
  • Eğer öğrenci ise ve 18 yaşından küçükse veli muvafakat namesi yazılmalıdır. Öğrenim gördüğü eğitim kurumundan izinli olduğunu gösteren izin belgesi imzalı ve mühürlü olmalıdır. Sponsor evrakları öğrenciler içinde gerekli belgeler arasındadır.
  • Avukat ve doktor ise vergi levhası onaylı olmalıdır. Meslek odasına kayıtlı olduğunu belirten imzalı kaşeli belgenin yanında faaliyet belgesi de evraklar arasında olmalıdır. İmza sirküsü alınmalıdır. Şirketin antetli kâğıdına yazılmış kişinin seyahat bilgilerini ve şirketteki görevini içeren bilgilerin olduğu dilekçe İngilizce yazılmalıdır. Banka hesap bilgilerini gösteren evrakta firma ünvanı “hesap adı” kısmında mutlaka yer almalıdır.
  • Çiftçi ise Ziraat Odasına kayıt ve faaliyet belgesi alınmalıdır. Üzerine kayıtlı tapu varsa tapu fotokopisi, araç varsa ruhsat fotokopisi evraklar arasına eklenmelidir.
  • Özel sektörde çalışan ise; çalışma yeri belgesi, işe giriş belgesi, şirket imza sirküsü, son üç aya ait maaş bordrosu, şirketin açılış bilgilerinin bulunduğu ticari sicil gazetesi örneğinin de alınmış ve dosyaya eklenmiş olması gereklidir.

Vize ofisi evrakların tamamlanıp başvuru formunu verilen bilgilere göre doldurmak üzere hizmet verir. Zimbabve vizesi vermek ve ya vermemek tamamen yetkili makamların sorumluluğudur. Vize ofisi bu konuda menfi ya da negatif bir yaptırımda bulunmaya yetkili değildir.

Vize evrakları verildikten sonra 7 ile 15 gün içinde cevap gelebileceği gibi bu süre daha da uzayabilir. Bu nedenle Zimbabve için seyahat tarihinden en az bir ay önce vize başvurusu yapmak önemli bir ayrıntıdır.

Zimbabve Ticari Vize İşlemleri

Zimbabve ticari vize başvurusu yapan kimselerin amacı Zimbabve’de ticari faaliyetlerde bulunmaktır. Zimbabve’ de iş başvurusunda bulunmak için de ticari vize kategorisinde bulunmak gereklidir. Zimbabve ticari vize başvuruları ise vize ofisi aracılığı ile yapılmaktadır.

  • Zimbabve ile gelişmekte olan ticari ilişkilerimiz neticesinde Zimbabve’de kurulan Türk şirketlerinin sayısı da artmaktadır. Dolayısı ile orada çalışmak üzere vize başvurusunda bulunanların sayısında da artış söz konusudur.
  • Zimbabve ticaret kanununda son yıllarda yaptığı değişikliklerle yabancı yatırımcıların çekincelerinin çoğunu gidermiştir.

Zimbabve Ticari Vize Almak İçin Gerekli Belgeler

Zimbabve ticari vizesi için gerekli evrakların başında pasaport gelmektedir. Türkiye Cumhuriyeti pasaport türlerinin tamamı vizeye tabidir.

Ancak Zimbabve’ nin ülkemizde konsolosluğu bulunmamaktadır. Bu nedenle Zimbabve Tahran büyükelçiliği ülkemize akreditedir. Vize başvurusu için Güney Afrika konsolosluğuna başvurulabilir.

  • PasaportPasaportun vize bitim tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli olmak zorundadır. Son on yıl içinde alınmış olması ve iki ve ya daha fazla boş sahifeye sahip olması gereklidir. Başvuru yapan pasaport sahibince imzalanmalı, eğer imza yoksa “ imza atamaz “ ibaresi yetkili makamlar tarafından yazılmış olmalıdır. Pasaport buruşuk ve yıpranmış olmamalıdır. Fotokopileri de okunaklı olarak çekilmelidir.
  • Kimlik kartı fotokopisi; okunaklı ve aydınlık çekilmiş olmalıdır. Her iki yüzü de çekilmelidir.
  • Fotoğraf; son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır. Kişinin güncel durumunu göstermelidir. Beyaz arka fonda 35mm x 45 mm ölçülerde, biyometrik formda, iki adet olmalıdır.
  • Banka bilgileri: Banka hesap hareketlerinin son 3 aya ait dökümünün e-devlet üzerinden alınması halinde banka yetkilisi tarafından imzalanıp kaşelenmesi gerekmektedir. Ancak bankanın kendi şubesinden alınıyorsa şube yetkilisinin imzası ve kaşesi mutlaka belgede yer almalıdır.
  • Seyahat bilgileri: Zimbabve ticari vize alımında Zimbabve’de teşvik-i mesaide bulunulacak herkesin bilgileri verilmelidir. Hangi ulaşım şekli seçildiyse onunla ilgili ayrıntılar ve rezervasyon formları ibraz edilmelidir. Ayrıca konaklama rezervasyon bilgileri ve belgeleri de gerekli olan evraklar arasındadır.
  • Davetiye: Zimbabve’ de bulunan bir ticari kuruluş tarafından davetli olarak gidiliyorsa bu davetiye mutlaka vize evrakları arasına koyulmalıdır. Vize alımını kolaylaştırdığı gibi baş şart olarak da düşünülebilir. Davetiye gönderen kişinin pasaport fotokopisi de gereklidir.

Fuar ve bunun gibi organizasyonlara gidiliyorsa bunlar için vize başvurusunda bulunan kimse adına düzenlenmiş olan davetiyesinin de ibrazı gereklidir.

Vize istek dilekçesi: Zimbabve yetkili mercilerine hitaben İngilizce olarak yazılmalıdır.  Şirket yetkilisi tarafından vize talebinde bulunan kişinin şirketteki görevini belirten imzalı ve kaşeli olarak yazılmalıdır. Eğer varsa şirketin antetli kağıdına yazılmış olması tercih edilir.

  • Kişisel olarak istenen evraklar da vardır. Bunlar arasında vize talebinde bulunan kimsenin SGK barkotlu prim dökümü ve Seyahatin nedenini ve konaklama, ulaşım ve ekonomik durumunu belirten ifadelerin yer aldığı vize talep dilekçesi yer almaktadır. Kişinin şahsi olarak kısa bir tanıtımı da yapılmalıdır. Bu dilekçenin yazılmasında vize ofisi çalışanları oldukça tecrübeli olduğundan yardımcı olacaklardır.
  • Şirket evrakları da istenen belgeler arasındadır. Şirkete ait vergi levhası son yılın onayı ve yetkili makamın mührü ile mühürlenmiş olmalıdır. Vergi levhasının fotokopisi yeterlidir.
  • Şirketin kayıtlı olduğu oda ve ya kuruluştan alınmış kayıt ve faaliyet belgesi imzalı ve mühürlü aslı olmalıdır. Son üç ay içinde alınmış olması şarttır.
  • Şirket yetkililerinin imza sirküsü fotokopisi ve şirketin banka hesap dökümünün son üç aylık kısmı imzalı ve kaşeli olarak hazır tutulmalıdır. Banka belgelerinde hesap adı olarak firma ünvanı yazılmalıdır.
  • Şirketin açılışını belgeleyen ticari sicil gazetesinin ilgili sayfasını fotokopisi de istenen şirket evrakları arasındadır.

Bütün belgeler tamam olsa da Zimbabve makamlarının vize isteğini reddetme olasılığı vardır. Bu durum tamamen Zimbabve yetkililerinin tasarrufundadır. Vize talebinin ret veya kabul görmesi ile ilgili vize ofisi hiçbir şekilde yetkili ve sorumlu değildir. Zimbabve vizeleri ile ilgili bilgiler vizeofisi.com da yer almaktadır.

Zimbabve Oturum İzni

Zimbabve oturum izni aynı zamanda çalışma izni almaya da yardımcı olur. Bazı ülkelerde önce çalışma vizesi almak gerekirken Zimbabve ilk olarak oturum izni alınmasını şart koşar. Oturum izni olmayanlara çalışma izni verilmez.  Zimbabve oturum izni, Uzun süreli ve kısa süreli olarak verildiği gibi süresiz olarak da alınabilir.

Zimbabve oturum İzni Kimlere verilir?

Uzun süreli ve süresiz olarak verilecek olan oturma izni sadece emekli olanlara, yatırımcılara ve aileye bağlı olarak gidecek olanlara verilir. Bunun prosedürleri oldukça zahmetlidir. Uzun süreli Zimbabve oturum izni alma konusunda vize ofisi yardımcı olacaktır.

  • Aileye bağlı olarak uzun süreli oturum almak isteyen kimse 18 yaşından küçük olmalıdır. Emekli olanlar ise emekli olduklarını belgelemek zorundadırlar.
  • Yatırımcılar için belirlenen miktarda yatırım yapmak ve ticari faaliyetlerde bulunmak gereklidir. Kısa süreli oturum izni ise çalışmak için, eğitim için ve turistik seyahat için alınabilir. Kısa süreli olan oturum iznini almak daha kolaydır. Oturum izni ve vatandaşlık işlemlerinin tamamı Zimbabve Göçmenlik Bürosu tarafından gerçekleştirilir.

Zimbabve Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

  • Zimbabve oturum izni başvuru formu iki nüsha olarak doldurulmalıdır. Başvuru formunda yer alan bilgiler kesinlikle doğru ve eksiksiz olmalıdır.
  • Pasaport en az 6 ay geçerli olmak zorundadır. En az iki boş sayfası olmalı ve yıpranmamış olmalıdır. Pasaportun imza bölümü oturum izni için başvuran kişi tarafından imzalanmış olmalıdır. İmzası olmayan pasaportlar, Zimbabve yetkilileri için geçerli değildir.
  • Doğum sertifikası fotokopisi
  • Vize izin belgeleri
  • Tüberküloz hastalığı olmadığına dair yetkili sağlık kuruluşundan alınmış rapor
  • Sponsor belgeleri: başvuru sahibi için adı- soyadı, şirket bilgileri, işçi sayısı ve kapasitesi, ticari kayıt numarası, maaşı, sözleşme süresi, doğum tarihi ve vatandaşlık uyruğu vb. bilgi ve belgeler sponsor evrakları olarak nitelendirilir.
  • Zimbabve’de iş bulunduğundan dolayı oturum izni alınıyorsa işveren bilgileri
  • Sağlık raporu
  • Ülkesinde her hangi bir suça karışmadığına dair polis raporu
  • 2 adet biyometrik formda çekilmiş fotoğraflar, yeni ve 35 mm x 45 mm ölçülere sahip olmalıdır.
  • Sözleşme bilgileri
  • Kaldığı yer ile ilgili adres bilgileri, aile aynında kalıyorsa aile üyelerinin bilgileri de gereklidir.
  • Başvuru ücreti yatırıldığına dair banka dekontu
  • Aşı bilgileri
  • İletişim bilgileri
  • Banka hesap hareketleri dökümünün son üç aya ait olan bölümü banka yetkilisi tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş olmalıdır.
  • Eğer kısa süreli oturum izni alınacaksa uluslararası geçerliliği olan sağlık sigortası yaptırılmalıdır. Sigortanın süresi istene oturum izninin tüm süresini kapsamalıdır.

Zimbabve Oturum İzni Alırken Nelere Dikkat Etmelidir?

Her evrakın bir örneğini mutlaka ekstradan kopyalayıp oluşturulan bir dosyada muhafaza etmek gerekir. Çünkü Zimbabve makamları ellerinde olan bir belgeyi tekrar talep edebilir.

Bazı evrakların aslından iki tane yaptırmak da yararlı olacaktır. Çünkü Zimbabve evrakları geri vermeyebilir. O belge başka bir makama daha lazım olduğunda hazır bir kopyasının bulunması süreci kısaltacaktır.

Zimbabve ülkemizin de içinde olduğu 100 kadar ülkenin vatandaşlarına diğerlerine uyguladığı vize statülerinden başka 4 adet daha farklı vize uygulamaktadır.

  1. Havaalanı Transit geçiş vizesi
  2. Transit geçiş vizesi
  3. İş maksatlı ve turizm maksatlı kısa süreli kalış vizesi
  4. uzun süreli kalış ve yerleşim vizesi D tipi vize oturum izni olarak nitelendirilir.
  • Uzun süreli kalmak ve yerleşmek için vize onaylanmadıkça çalışmaya asla başlamamalıdır. Bu izin çıkmadan çalışmak yasadışı göçmenlik ve çalışma sayıldığından işlemler tümden iptal edilir.
  • Kişi sınır dışı edilir. D tipi vize için Zimbabve makamları tam ve tek yetkilidir. Vize ofisi sadece evrakların tamamlanması ve başvuru formunun doldurulması konusunda yardımcı olmaktadır. Zimbabve vizeleri hakkında tüm bilgiler vizeofisi.com da yer almaktadır.

Zimbabve Vatandaşlık İşlemleri

Zimbabve vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyen kimselerin ibraz etmesi gereken belgeler oldukça fazladır. Zimbabve vatandaşlığı ile ilgili olarak vize ofisi danışmanlık hizmeti vermektedir.

  • Zimbabve çifte vatandaşlık müessesesini kabul etmiştir. Evlilik yoluyla Zimbabve vatandaşı olmak mümkündür. Bir Zimbabve vatandaşı ile en az beş yıldır evli olmak gerekmektedir.
  • Zimbabve’de doğmuş olanların anne ya da babası Zimbabve vatandaşı ise doğal olarak Zimbabve vatandaşı olurlar. Anne ya da babası Zimbabve vatandaşı olanlar eğer Zimbabve dışında doğmuş ise de Zimbabve vatandaşı olmak için başvurabilirler.
  • Zimbabve vatandaşı olmak için başvuru şartlarını taşımak yeterli olmaz gerekli olan evrakların da tamamı hazırlanmalıdır. Bu evrakların ne olduğu ile ilgili bilgileri vize ofisi ile irtibata geçerek elde etmek mümkündür. Belgelerde eksiklik ve yanlışlık söz konusu olduğunda vatandaşlık talebinin reddedilmesi olasılığı yüksektir.

Zimbabve Vatandaşlığı İçin Gerekli Olan Belgeler

  • Pasaportun en az 6 ay daha geçerlilik süresi olmalıdır. Pasaportun imza bölümü mutlaka başvuran tarafından imzalanmış olmalıdır. İmzası olmayanlar için “ imza atamaz “ ibaresi yazılmış olmalıdır. Pasaportun yıpranmamış olması gereklidir.
  • 4 adet biyometrik fotoğraf: Arka fon beyaz ve ya açık renk olmalıdır. 35 mm x 45 mm ebatlarda ve en fazla 6 ay önce çekilmiş olmalıdır. Kişinin güncel durumunu göstermelidir.
  • Doğum belgesi: doğduğu hastane tarafından ve ya doğumu yaptıran ebenin bağlı olduğu sağlık kuruluşu tarafından verilmiş olan doğum sertifikası ibraz edilmelidir.
  • Eğitim ve araştırma hastanelerinden alınmış sağlık raporu
  • Tüberküloz olmadığına dair ilgili sağlık kuruluşundan alınmış rapor. Ülkede tüberküloz hala çok korkulan ve tehlikeli bir hastalık olarak görüldüğünden vatandaşlık başvurusuna bu şart konulmuştur.
  • Aşı kâğıdı ve sarıhumma ile ülkede yaygın olarak görülen diğer hastalıklara karşı aşı olduğunu gösteren belge
  • Evlilik yoluyla vatandaşlık başvurusu yapılacaksa evlilik cüzdanının fotokopisi ve eşinin bilgileri de eklenmelidir. Eşi çalışıyor ise çalışma yeri belgeleri ve ikamet belgelerinin yanında eşine ait taşınmaz varsa tapusu, araç varsa ruhsatı evraklar arasına eklenmelidir.
  • Kimlik fotokopileri ve varsa çocukların doğum belgeleri. Bütün aile üyelerinin kimliklerinin arkalı önlü fotokopileri okunabilir olarak çekilmelidir.
  • İngilizce bilgisine dair beyanın yanında varsa belgelendirmek gereklidir.
  • Ülkesinde her hangi bir suça karışmadığına dair polis raporları.
  • Başvuru yapan kişinin mali durumunu gösteren ve maaş bilgisini de içeren onaylı belgeler. Emekli ise emekli maaşını aldığı banka hesap hareketlerinin son 3 aya ait dökümü banka şube yetkilisi tarafından imzalanmış ve kaşelenmiş olmalıdır. Bankada bulunan parasal kaynağının da belgelendirilmesi yararlı olur. Kişinin üzerine gayrimenkul varsa tapu fotokopileri ve eğer varsa araç ruhsatlarının da fotokopilerinin ibraz edilmesi gerekir.
  • Daha önce vatandaşı olduğu ülkedeki öğrenim durumuna ait belgeler. Hangi okuldan mezun olduğuna dair diploma, sertifika vs. belgeler. Yüksek lisans ve ya doktora yapıldıysa hangi alanda yapıldığını bildiren ve ispatlayan belge.
  • Mesleki belge hangi mesleğin eğitimini gördüğünü ispatlayan belge
  • Daha önce vatandaşı olduğu ülkedeki meslek ve gelir bilgileri
  • Yatırım nedeniyle vatandaşlık başvurusu yapılıyorsa yatırımların ispat edilmesi gereklidir.
  • Aklı başında olduğunu kanıtlayan inceleme ve raporların ibrazı yapılmalıdır.
  • Zimbabve’de daha önce oturum izni alındıysa bu iznin ispat belgeleri
  • Vatandaşlık başvurusunda bulunan kimsenin kendi başına ekonomik yeterliliği olduğunun belgelendirilmesi şarttır.

Başvurunun şahsen yapılması gereklidir. Ancak gerekli evrakların ne olduğu konusunda vize ofisi yardımcı olmaktadır. Zimbabve vizeleri ve koşulları ile ilgili bilgiler vizeofisi.com da yer almaktadır.

Zimbabve yetkili makamları verilen evrakları tutma hakkına sahiptir. Bu nedenle evrakların birer nüshasının yedekte bulundurulması yaralı olacaktır. Ayrıca her bir evrakın İngilizce olarak hazırlanmış birer nüshası da evraklar arasında bulundurulması işlemlerin hızlanması açısından faydalı olacaktır.

Zimbabve vatandaşlık başvurusunu kabul etmek ve ya reddetmek tamamen yetkili makamların tasarrufundadır. Vize ofisi bu konuda her hangi bir menfi ve ya müspet yardımda bulunamaz.

5/5 - (1 vote)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir