Polonya’da Evlilik Vizesi

Polonya vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk vatandaşlarından Polonya Devleti tarafından belge talep edilir. Bekar olduğunu kanıtlayan evlendirme ehliyet belgesi, uluslararası doğum kayıt örneği ve nüfus kayıt örneği teslim edilmesi gereken zorunlu belgelerdir.

  • Evlendirme ehliyet belgesinde 3 ay geçerlilik süresi şartı aranmaktadır, belgelerin Türkiye’den alınması halinde apostil işleminin gerçekleştirilmesi gerekir. Polonya’da evlenmek için Varşova da yer alan Türk konsolosluğundan ve belgeleri temin etmek aynı gün içerisinde de söz konusudur.
  • Belgelerin tamamlanmasının ardından yapılan evlenmek istenen şehrin sivil kayıt ofisine başvurmaktır. Sivil kayıt ofisi Türkiye’deki nüfus müdürlükleri ile aynı işi yapmaktadır burada belgeler ile birlikte nikah gününü ve nikahın nerede gerçekleşeceği gibi detaylı tüm bilgileri belirlemek mümkündür.

Polonya’da Evlenmek

Polonya’da evlenmek için nikah başvurusu herhangi bir şehirden gerçekleştirilir. Evliliğin gerçekleştirilmesinin ardından Türk makamlarına da evliliğin ibraz edilmesi lazımdır. Türkiye’de kullanılan kimliğin Polonya’da herhangi bir geçerliliği yoktur bu yüzden nikah müracaatında evrakların hepsi teslim edileceğinden dolayı Türk vatandaşının yanında pasaportunun bulunması önemlidir.

  • Türk makamlara evliliğin bildirilmesi için Polonya’da bulunan Türk Konsolosluğuna giderek evlilik tescil işleminin tamamlanması gerekir. Konsolosluk tarafından işlemler 2 hafta içerisinde tamamlanır kimlik ile birlikte pasaporta yapılan değişiklikler tescil ettirilir.
  • Evlilik akdinin gerçekleşmesi ile birlikte Türk vatandaşları otomatik olarak ülkede kalmaya hak kazanıyor. Aynı zamanda oturum izni başvuru yapma hakkı elde ediyor. Polonya hukukuna göre evlenme ehliyetinin bulunduğunu gösteren belgenin düzenlenmesi için ikamet adresinin bulunduğu bölgedeki sorumlu Polonya Cumhuriyeti konsolosluk ofisine başvuru yapılmalıdır.

E-konsulat sistemi üzerinden randevu alan Türk vatandaşları başvuruları şahsen yapmak zorundadır. Evlenme ehliyeti başvurusunda;

  • Geçerli pasaport ya da kimlik belgesi
  • Başvuru dilekçesi
  • Evlenmeye engel bir durumun olmadığını gösteren beyanname
  • Başvuranın doğum belgesi fotokopisi
  • Başvuru sahibi daha önce evli ise boşandığını gösteren belgenin fotokopisi
  • Evlenecek olan kişinin medeni durumunu gösteren belge bulundurulmak zorundadır.

Konsolosluk evlenme ehliyeti başvurusunu müracaatın gerçekleştiği tarihten itibaren en geç 14 gün içerisinde düzenler. Oluşturulan belge şahsen teslim alındığı gibi aynı zamanda posta yolu ile de temin edilebilir, belgenin geçerlilik süresi 6 aydır.

Yasal süresi sonunda belge başvurusu için ret kararı alındığında kararın gerekçesinin incelenmesi için 14 gün içerisinde nüfus müdürlüğünün bağlı bulunduğu mahkemeye başvuruda bulunur.

Polonya Vatandaşı İle Evlenmek

Polonya vatandaşı ile evlenmek otomatik olarak ülkede oturma izni ya da çalışma izni anlamına gelmez. Bu hakları elde edebilmek için bölge ofisine giderek başvuruda bulunmak gerekir.

  • Evlilik başvurusu sırasında doldurulması için verilen form eksiksiz ve doğru bilgileri ile doldurulur. Formda yer alan ülkede kalma nedenine evlilik yazılması büyük öneme sahiptir.
  • Evlilik başvurusu için başvuru ücretinin ödenmesinin ardından gönderilecek olan mektubun ulaşması beklenir. Bu dönem için ülkede kalmaya yasal olarak devam edebilme adına pasaporta damda basılır. Basılan bu damga ile oturma izni sonuçlanana kadar ülkede ikamet etme imkanı elde edilir.
  • Oturma izni başvuru sonuçlanma süresi ortalama olarak 2 aydır ancak yaşanan yoğunluktan dolayı sürenin uzama ihtimali bulunmaktadır. Yaklaşık bir ay sonra Polonya’daki ikametgah adresine evlilik başvurusu sonrasında bilgilendirme mektubu gönderilir.
  • Gönderilen mektupta görüşmeye çağırılan gün ve saat bilgisi bulunur. Polonya’da evlenmek için yapılan araştırmada nikah akdinin gerçek olmadığı sahte olduğu anlaşılması halinde 3 yıl hapis cezası uygulanır.

Polonyalı Biriyle Evlenmek

Polonya’da evlilik işlemlerinin tamamlanması ile birlikte çift aile sayılır ve dolayısı ile eşlerin ayrılması ya da herhangi birinin ülkeden çıkarılması söz konusu değildir. Sadece sahte olduğu düşünülen evliliklerde kanıtlar elde edilirse evlilik iptal edilerek oturma izni verilmez.

  • Polonyalı biriyle evlenmek için ülkede hiçbir şekilde dil, din, ırk gibi detaylara bakılmaz. Evlilik sonrası çiftin haberi olmadan belli aralıklarda sınır polisi gelerek komşulardan çift hakkında bilgiler alır.
  • Oturma iznin verilmesinin ardından evliliğin gerçek olup olmadığını kontrol etmek için sınır polisi belli aralıklar ile kontrole gelir.  Polonya’da evlenmek için gerekli olan belgeler Türkiye’deki nüfus müdürlüklerinden elde edilebilir.
  • Polonyalı eşin Türkiye’de yaşaması halinde evlilik için gerekli olan belgeler birlikte alınabilir ancak unutulmaması gereken belgelerin tamamının apostil ettirilmesidir.

Polonya Vatandaşı İle Evlilik

Polonya vatandaşı ile evlilik yapan Türk vatandaşlarının bir arada yaşayabilmesi için Polonya aile birleşimi vizesi alması gerekir. Farklı nedenlerden dolayı ayrı ülkelerde yaşamak zorunda kalan ailelerin belirlenmiş olan kurallar kapsamında yeniden bir arada yaşama hakkına sahip olması aile birleşimi vizesi ile mümkündür.

Vize başvurusu için Türkiye’de hazırlanarak Polonya Konsolosluğu’na verilmesi gereken evraklar şunlardır;

  • Başvuru yapana ait pasaport
  • Uluslararası şartlara uygun olarak çekilmiş biyometrik fotoğraf
  • Başvuru yapan tarafından hazırlanan başvuru dilekçesi
  • En fazla 1 ay içerisinde alınan sabıka kaydı
  • Formül A olarak adlandırılan uluslararası doğum belgesi
  • Emniyet müdürlüğünden alınan son 10 yılı kapsayan yurt dışına giriş çıkış bilgilerinin bulunduğu protokol belgesi
  • Başvuru yapan kişiye ait Sosyal Güvenlik Kurumu ve banka dökümü
  • Flemenkçe yazılan başvuru formu
  • Formül B olarak adlandırılan uluslararası evlilik kayıt örneği.

Bu evrakların yanı sıra Polonya tarafında hazırlanması gereken evraklar da bulunmaktadır. Bu evraklar içinde Polonya vatandaşı olan eşe ait pasaportun aslı, Polonya vatandaşı eş tarafından yazılan aile birleşimi için gerekli davetiye, Polonya vatandaşlık belgesi, Polonya’daki eşin her türlü masrafı nasıl karşılayacağına ait gerekli belgeler bulunmalıdır.

Bunların yanı sıra Polonya vatandaşı eşe ait olan gayrimenkul tapusu, kira kontratı, doğum belgesi, ikametgah belgesi, çalıştığına dair şirket yazısı, 6 aylık banka hesap hareketleri belgesi hazırlanması gereken evraklar içerisinde yer alır.

Turist Vizesi İle Polonya’da Evlilik

Polonya’da evlilik çok fazla bürokratik işlem ve zaman anlamına geliyor, çiftlerden ikisinin de Türk olması halinde konsoloslukta evlenme işleminin gerçekleşmesi izlenecek en akılcı yoldur.

  • Ancak Polonya makamları önünde yapılacak olan evlilik işlemlerinde izlenmesi gereken prosedür bellidir. Turist vizesi ile Polonya’da evlilik yapmak söz konusudur, vizenin geçerlilik süresi dolduğunda pasaporta vurulan damga sayesinde oturma izni alınana kadar ülkede kalma imkanı sağlanır.

Polonya Evlilik Vizesi

Polonya evlilik vizesi olarak özel bir vize türü bulunmaz, ülkeye giriş yapmak isteyen Türk vatandaşları seyahat amacına uygun olan vize başvurusunda bulunur. Kısa süreli seyahatler için Schengen turistik vizesi başvurusu yapılırken 90 günü aşan girişler için Polonya aile birleşimi vizesi başvurusu yapılır.

  • Polonya aile birleşimi vizesi ulusal vize kapsamında olup D tipi vize türüdür, vize türü ile ülkede 90 günden daha uzun süre ülkede kalabilir ve yaşama hakkı elde edilir. 1. derece aile bireylerinden birinin Polonya’da yaşaması, oturum hakkı ya da vatandaşlığının bulunması doğal olarak ülkede yaşama hakkı almaya imkan sağlıyor.

Polonya’da Düğün

Polonya’da geleneksel düğün törenleri halen kilisede gerçekleştirilir bu yüzden tercih edilen kıyafetlerde etek boyu ve omuzların kapalı olması şartı aranır. Polonya’da düğün törenlerine kısıtlı misafir sayısı ile gidilir.

  • Türkiye’de düğünlerde imzanın ardından gelinin damadın ayağına basması ülkede benzer şekilde uygulanır. Tören sonrası çiftin dışarı çıkarken üzerine pirinç atılması halen devam eden bir gelenektir.
Oyla! post

Alakalı İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir