Belçika’da Yaşam Şartları Nasıl?

Belçikada Evlenmek

Belçika’da evlenmek için eşlerden birinin Belçika uyruğuna sahip olması ya da yasal ikamet iznine sahip olması gerekir. Aynı zamanda 3 aydan daha uzun süre genel ikamet adresinin Belçika’da olması durumunda yasal ikamet izni olmasa dahi ülkede yaşandığı ispat edildiğinde evlenme işlemi gerçekleştirilir.

Çiftlerden herhangi birinin evlenmemiş olması ya da boşanmış olması, evlenecek olan çiftlerin yakın akraba olmaması ve 18 yaşının üzerinde olması evlilik için ülkenin aradığı şartlardır. Ülkede ailelerin ve mahkemenin kabul etmesi halinde 16 yaşından itibaren evlenmek söz konusudur.

Eşcinsel evlilikler 2003 yılından bu yana ülkede yasaldır, ülkede isteyen istediği ile evlenme kararını vermekte özgürdür, dolayısı ile zorla yapılan evlilikler kanunen yasaktır.

Birinin başka biri ile evlenmeye zorlaması halinde 2 yıl hapis cezası verilir, evlilik gerçekleşmese de baskı yapılması halinde de ceza geçerlidir, yasal evlilik sadece her iki kişinin evlenmeyi tam anlamı ile kabul etmesi sonucu gerçekleşir.

Belçika Vizesi nasıl alınır? Belçika Vizesi 2022 Nasıl Alınır?

Belçika’da Evlenmek

Belçika yasalarını yerine getiren Türk vatandaşları Belçika vatandaşları ile evlenme hakkına sahiptir. Belçika’da evlenmek isteyenler evlenme vizesine başvuru yapmak zorundadır.

Vizenin verilmesi ve evliliğin gerçekleşmesinin ardından ülkede uzun süre kalma talebi eşin ikamet ettiği bölge belediyesi’ne verilir. Başvuru sahibi gerekli olan şartları içerdiğini gösteren belgeleri belediyeye ibraz eder.

Türk vatandaşları nikahına Türk Konsolosluğu’nda kıydırabildiği gibi aynı zamanda Belçika’nın evlilik şartlarını karşılaması haliyle ülkenin resmi makamları huzurunda da evlenebilir. Konsoloslukta yapılacak evlendirme işlemlerinde evlenecek olan çiftin her ikisinin de Türk vatandaşı olması gerekiyor.

Çifte vatandaşlığa sahip olan ya da Belçika vatandaşı biri ile konsoloslukta evlenmek söz konusu değildir. Çünkü konsolosluklarda yabancı ülke vatandaşlarının evlendirilmesine dair herhangi bir yetki bulunmaz.

Belçika Vatandaşı İle Evlenmek

Türk vatandaşları ile evli olan Belçikalıların Türkiye’de aile birleşimi yapabilmesi için bazı yasal düzenlemeleri yerine getirmesi ve belgelerini tamamlaması gerekir. Belçika vatandaşı ile evlenmek isteyen Türk vatandaşları, ülkenin şartlarını yerine getirdiği gibi Türkiye’de yaşayan Belçikalıların da Türklerle yapacakları evliliklerde şartları yerine getirmesi önemlidir.

Belçika’daki Türk temsilcilerin de yapılan evlenme başvurusunda talep edilen belgeler şu şekilde belirlenmiştir;

  • Başvuru sahibi tarafından Türkçe olarak doldurulan 2 başvuru formu
  • 18 yaşından büyük olmak
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 3 tane biyometrik fotoğraf
  • En az 1 yıl geçerli pasaport
  • Uluslararası evlenme kayıt örneği
  • Uluslararası evlenme cüzdanı fotokopisi
  • 18 yaşından küçük olanlar için mahkeme kararı ya da anne ve babanın yazılı muvafakatnamesi
  • Belçika vatandaşı olan eşin doğum belgesi
  • Eşlerden herhangi birinin boşanması halinde Türkçe tercüme edilmiş boşanma kayıt örneği
  • Türkiye’de yaşayan eş için verilen oturma izninin fotokopisi

Bu belgelere ek olarak konsolosluğun gerek görmesi halinde farklı belgelerin ibraz edilmesi.

Belçikalı Biriyle Evlenmek

Belçika aile birleşimi vizesi, yabancı uyrukluların ülkede 90 günden daha fazla kalmasını sağlayan ulusal D tipi vize türüdür. Belçikalı biriyle evlenmek şartı ile müracaat edilebilen vize türü ülkede uzun süre oturma imkanı sağlar.

Vize 6 ay ya da 1 sene olarak verilir, daha uzun süre kalınması halinde aile birleşim vizesi uzatılır. Vize başvurusu için istenen evraklar içerisinde şunlar yer alır;

  • Vize başvuru formu
  • Pasaport
  • 2 vesikalık fotoğraf
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • İkametgâh belgesi
  • Belçika’da yaşayanlara ait evraklar
  • Belçika’da yaşayan a ait kimlik bilgileri
  • Maaş bordrosu
  • Sağlık sigortası
  • Eşlerden birinin daha önceki evliliği varsa ona ait belgeler
  • Eşlerden birinin çocuğu varsa ilgili belgeler
  • Yabancı dil bilgisini kanıtlayan belge.

Belçika Vatandaşı İle Evlilik

Belçika hükümeti tarafından alınan karar ile evlilik gerçekleştirerek Türkiye’ye gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşlarına engellemeler ortaya konuldu. Ülkede aile birleşimi için kısıtlamalar getirilerek Belçika’da evlenmek isteyenleri etkileyecek şekilde yaş sınırlaması, gelir alt sınırı ve uygun ev gibi bazı şartlar uygulamaya konuldu.

Ancak açılan peş peşe açılan davaların ardından Türk vatandaşlarının lehine sonuçlar elde edildi. Belçika Mahkemesi tarafından verilen karara göre 1963 yılında imzalanan Ankara Antlaşması’na göre Türk vatandaşları hakkında kısıtlama yapılamayacağına dair karar verildi. Dolayısı ile Belçika vatandaşı ile evlilik yapmak isteyen Türk vatandaşları önündeki engel kalkmış oldu.

Turist Vizesi İle Belçika’da Evlilik

Belçika’ya 90 günü aşmayan kısa süreli seyahat planlayanların başvurduğu vize türü kısa süreli turistik vizesidir. Ülkeye giriş yapmak isteyenler konsolosluğa ya da büyükelçiliğe turistik vize başvurusunda bulunur.

Schengen vizesi olarak yapılan vize müracaatında başvuru süreci eksik ya da yanlış evrak teslim edilmemesi halinde kısa süre içerisinde sonuçlanır. Turist vizesi kısa süreli olduğundan dolayı 90 günden daha uzun ülkede kalmak isteyenler buna uygun vize türlerine müracaat etmelidir.

Turist vizesi ile Belçika’da evlilik işlemlerini gerçekleştiren Türk vatandaşları evlilik vizesi müracaatında bulunmalıdır. Evlilik vizesi ulusal vize olup uzun süreli D tipi vize kategorisinde yer alır.

Belçika Evlilik Vizesi

Belçika’da evlenmek isteyenler öncelikle evlilik vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Evlilik vizesi ülkede uzun süreli ikamet etme ve oturma izni alma hakkı elde etmeyi sağlar. Belçika evlilik vizesi almak için gerekli olan standart belgeler pasaport, vize başvuru formu, sonuç belgesi ve fotoğraftır.

Teslim edilmesi zorunlu olan bu ana belgeler dışında aynı zamanda evlilik vizesi için gerekli olan diğer belgeler şunlardır;

  • Nikahın yapılacağı belediye tarafından verilen evlenme ehliyet belgesi
  • Eşlerin evli olmadığını gösteren tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Belçika Belediyesi’nden alınan belediye davetiyesinin fotokopisi
  • Davet edenin ülkede oturum izni olduğunu gösteren kimlik belgesi ya da oturma izninin fotokopisi
  • Davet edinin Belçika Belediyesi’nden aldığı aile toplum kağıdınnı aslı
  • Davet edene ait gelir belgeleri
  • Apostilli adli sicil kaydı aslı ve fotokopisi
  • Varsa eşlerin daha önceki boşanmalarına ait belgeler
  • 6 aydan eski olmayan sağlık raporu aslı ve fotokopileri
  • Belçika’daki evin yeterliliğini gösteren belge (Evlenen çiftlerden herhangi birine ait olan konutun belediyeye kaydedilen kira kontratı ya da noterden onaylanmış tapu belgesi)
  • 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası.

Belçika’da Düğün

Belçika’da gerçekleştirilen evlilik sonrası düğünlerini yapmak isteyen çiftlerin Türkiye’de bulunan yakınlarına gönderdiği davetiye ile katılım gerçekleşir. Belçika’da düğün merasimine katılmak isteyen Türk vatandaşları ülkeye seyahat etmeden önce uygun olan vize türüne müracaat etmesi gerekir.

90 günü aşmayan kısa süreli seyahatler için Belçika Krallığı tarafından verilen Schengen turistik vizesidir. Belçika’da yaşayan birinin davetiye göndermesi vize alma işlemlerini kolaylaştırır bunun için davetiye orijinal ıslak imzalı ve fotokopi olarak vize başvurusu için gerekli olan evrakların içerisinde konmalıdır.

Turist vizesi alabilmek için evrakların tamamlanmasının ardından vize başvurusunda bulunur, başvuru 12 ila 15 gün içerisinde sonuçlanır. Yoğunluk ya da yaşanacak aksaklıklar göz önüne alınarak yapılacak seyahat tarihinden ortalama 1 ay önce vize başvurusunun yapılması önemlidir.

Belçika’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları Türkiye’den 6 farklı havalimanı ve limanı kullanarak direkt uçuş imkânına sahiptir. İki ülke arasındaki uçakla yapılan yolculuk mesafesi 4 saat sürmektedir. Modern dünya şehri olan Brüksel’in tarihi yapıları ile dünya mirası listesinde birçok ihtişamlı yapısını görmek mümkündür.

Belçika Nüfusu 2022

Hemen hemen hepimiz Belçika’da çok fazla Türk vatandaşın bulunduğunu ve bu sayının da her geçen sene artış gösterdiği biliyoruz. Bu göçler zaman içerisinde ülke nüfuslarını etkileyen en önemli faktörler haline gelmektedir. Peki, bu bağlamda ülkemizden en çok göçü alan Belçika nüfusu kaçtır? Eğer sizler de bu sorunun yanıtını merak ediyorsanız o zaman Belçika nüfusu 2021 yılı verilerini aşağıdaki alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Belçika Nüfusu Ne Kadar?

Çikolatası ve göçleri ile ön planda olan bu ülkeye dair merak edilenler içerisinde yukarıda da belirttiğimiz üzere nüfus konusu yer almaktadır. Peki, Belçika nüfusu ne kadar? Yapılan son araştırmalar kapsamında 2021 yılı için Belçika nüfusunun yaklaşık olarak 11.645 milyon dolaylarında olduğu söylenmektedir.

Peki, Belçika nüfusu 2020 yılında kaçtı? Bilindiği üzere 2020 yılının başlarında pandemi döneminin en yıkıcı süreçleri dünya üzerinde etkisini göstermekte idi. O yüzden bu durum Belçika nüfusunu da etkiledi. Fakat 2020 yılında nüfus açısında baş gösteren bu azalma, 2021 yılının ortalarında % 0. 47’lik bir artışa doğru yerini bıraktı.

Belçika Nüfusu Kaçtır?

Yukarıdaki başlıklarda gerek 2020 gerekse 2021 yılına ait Belçika nüfus sayısı bilgilerini sizlerle paylaştık. Buna ek olarak geçmiş yıllarda yani Belçika nüfusu 2019 yılında ne kadardı? Bu süreçte Belçika’nın nüfusunun pandemiden önce çok daha yüksek rakamlarda olduğunu söylemek mümkün. Ayrıca sadece 2019 yılında değil Belçika nüfusu 2018 yılında da pandemi sürecindeki rakamlardan daha yüksekti diyebiliriz.

Belçika Nüfusu Yaş Ortalaması

Genel olarak gelişmiş ülkelerin nüfus bilgileri içerisinde bu ülkelerdeki kadın ve erkeklerin yaş ortalamaları da merak edilmektedir. Bilindiği üzere gelişmiş Avrupa ülkelerinde genellikle ya orta yaş ya da orta yaş üstü insanların yaşı otalama bazında yüksek rakamlara sahiptir. Aynı durum Belçika için de geçerlidir. Peki, bu ülkedeki yaş ortalaması kaçtır? Bunu merak eden kişiler için Belçika’daki yaş ortalamasının 41 civarında olduğunu söylemek mümkün. Yani bir Avrupa ülkesi klasiği olan bu durum içerisine Belçika da 41 yaş ortalaması ile dahil olmuş durumda diyebiliriz.

Belçika Asgari Ücret 2022

Belçika denildiği zaman en çok Türk vatandaşının bulunduğu ülke tarifi de akıllara gelmektedir. Çünkü eski yıllardan beri gerek Almanya gerekse Belçika’ya iş alanında oldukça fazla göç durumu söz konusu olmuştur. Yeni bir iş ve güzel kazançlar için bu ülkeye göç eden kişilerin büyük bir çoğunluğu asgari ücret ile çalışmaktadır. Peki, buna göre Belçika asgari ücret ne kadardır?

Belçika Asgari Ücret Net

Belçika’ya göç etmeyi ya da burada çalışmayı düşünenlerdenseniz o zaman ülke bazında verilen Belçika asgari ücret maaş tutarını merak ediyor olmalısınız. O zaman sizi daha fazla bekletmeden hemen Belçika asgari ücret 2021 yılı verilerini sizlerle paylaşalım. 2021 yılında bu ülkede kişilere verilen asgari ücret net olarak 1593 Euro civarındadır.

Belçika Asgari Ücret 2020

Bilindiği üzere asgari ücret pek çok ülkede her sene belirli miktarlar dahilinde arttırılmaktadır. Bu bağlamda Belçika’nın asgari ücret maaş tutarı da 2020 yılına nazaran küçük de olsa artırılarak 1.593 Euro’ya yükseltmiştir. Belçika asgari ücret 2019 yılında ise asgari ücretin çok daha düşük tutarlarda olduğunu görüyoruz. Fakat Belçika’da özellikle son 2 yıl içerisinde asgari ücret tutarındaki artışın oldukça düşük rakamlarda olduğu söylenebilir. Bunun en büyük nedenlerinden biri de hepimizin tahmin edebileceği gibi Covid- 19 salgınıdır. Ekonomiyi önemli ölçüde etkileyen bu salgın nedeni Belçika’nın ekonomisinde de zor günler yaşanmaktadır.

Belçika Asgari Ücret Alan Kişi Sayısı

Her ne kadar zorlu dönemlerden geçse de Belçika ekonomik açıdan güçlü bir Avrupa ülkesidir. O yüzden bu ülkede çalışanlar genellikle asgari ücret maaş tutarının üzerinde rakamlar almaktadır. Bu bağlamda ülke içerisinde kaç kişi asgari ücret almakta sorusu yöneltilecek olursa yaklaşık olarak % 1.1’ lik bir oranın asgari ücret ile çalıştığını söylemek mümkün.

Belçika Asgari Ücret Çalışma Oranı

Belçika asgari ücret oranı konusunda yaptığımız bilgilendirmelerden sonra bu ülkede kaç kişi asgari ücret ile çalışmakta sorusunun da merak edilenler içerisinde yer aldığını görmekteyiz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere ülkede asgari ücret ile çalışma oranı % 1.1 olarak belirtilmiştir.

Belçika Bayrağı

Pek çoğumuzun gezilip görülmesi gereken yerlerinin başında Belçika ülkesi de yer almaktadır. O yüzden Belçika kültürüne karşı duyulan bir ilginin söz konusu olduğu söylenebilir. Ayrıca kültürden ziyade devletin bayrağı, dili ve nüfusu gibi bilgiler de merak edilen konuların başında gelmektedir. O yüzden bu yazı içerisinde sizlere Belçika bayrağı ve bu bayrağa dair merak edilenleri anlatacağız.

Belçika Bayrağı Hakkında Bilgi

Belçika bayrağı aslında sık sık Almanya ile karıştırılsa da her ikisi arasında tasarım açısından farklılık vardır. Oldukça sıradan ve sade bir şekilde dizayn edilmiş bayrakta yan yan dikey bir şekilde uzayan üç adet şerit bulunmakta ve bu şeritlerin her biri de farklı renkler süslenmektedir.

Belçika bayrağı, ülkede resmî olarak 23 Ocak 1831 yılında kabul edilmiş ve o tarihten bu yana da bağımsızlıklarının simgesi olarak kabul edilmiştir.

Belçika Bayrağı Renkleri

Belçika bayrağı görselleri içerisinde bayrağın sarı, kırmızı ve siyah renklerden oluştuğunu görürüz. Yan yana sıralanmış ve dikey olarak uzayan şeritlerin her biri bu renklerden birine sahiptir. Bayrakta yer alan renkler aynı zamanda Belçika bayrağının özellikleri konusunu da bizlere açıklamaktadır. Buradaki renkler sırası ile soldan sağa doğru; siyah, sarı ve kırmızı olarak sıralanmaktadır.

Oysa Almanya bayrağında bu renkler dikey bir şekilde değil, yatay bir şekilde sıralanmaktadır. Ve renklerin sıralamasında da farklılıklar vardır.

Belçika Bayrağı Anlamı

Her ülkenin bir bayrağı her bayrağın da kendisine özgü bir manası vardır. İşte buradan yola çıkarak çeşitli Avrupa ülkelerinin bayraklarının anlamları merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Bu ülkelerden bir tanesi de Almanya’nın bayrağı ile benzerlik gösteren Belçika’dır. Peki, Belçika’nın bayrağındaki anlam nedir?

Merak edenler için bayrakta yer alan her rengin bir şey simgelediğini söyleyebiliriz. Bu bağlamda siyah renk, Flamber şehrinin siyah aslanını; sarı renk Belçika’nın Bhavna şehrinde yer alan sarı aslanı, kırmızı renk ise Lüksemburg şehrinde yer alan kırmızı aslan figürlerini temsil etmektedir.

Bu bayrağın ülkenin resmî bayrağı olarak kabul edilmesi ise yaklaşık olarak 23 Ocak 1831 tarihine dayanmaktadır.

Oyla! post

Alakalı İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir