Biyometrik Fotoğraf Vize İçin

Vize başvuruları, kimlik çıkarma, oturma izni ya da herhangi bir bürokratik prosedür için gerekli olan biyometrik fotoğraf; uluslararası standartlara uygun şekilde hazırlanır.

Eskiden çekilen vesikalık fotoğraflar yerine 2006 yılından beri uygulanan bu standart; tüm resmi başvurular, kimlik kartları ve diğer prosedürlerde kullanılıyor.

Başvurularda Kullanılan Biyometrik Fotoğraflar Nasıl Olmalıdır?

Oturma izinleri, kimlik belgeleri çıkarılırken, resmi işlemler gerçekleştirilirken, başvurularda istenen resimler, artık biyometrik fotoğraf olarak isteniyor. Fotoğraf kalitesinin uluslararası standartlarda olması için, bazı özelliklere sahip olması gerekir.

  • Fotoğraflar; 6 aylıktan eski olmamalıdır.
  • Arka plan düz beyaz bir fon olmalıdır.
  • Fotoğraflar; 45 mm yüksekliğe ve 35 mm genişlikte olmalıdır. Kişinin baş yüksekliği 29 mm ile 34 mm arasında olmasına dikkat edilmelidir.
  • Fotoğraftaki yüz %70 ila %80 fonu doldurmalı, baş ve omuzların üstü kapatılmalıdır.

Aynı zamanda odak keskin ve net olurken; mürekkep izi ya da fotoğraflarda herhangi bir kırışıklık oluşmamalıdır.

Biyometrik Fotoğraflarda Çekim Kalitesi Nasıl Olmalıdır?

Pasaportlarda, kimlik belgelerinde, oturma izinlerinde artık biyometrik fotoğraf düzeni kullanılıyor. Ancak biyometrik fotoğraf kalitesi, bazı unsurları içeriyor.

  • Doğrudan kameraya bakılmalıdır.
  • Ciltte tonlama yapılmamalı, doğal çekim yapılmalıdır.
  • Uygun parlaklık ve kontrastkullanılmalıdır.
  • Fotoğraflar 600dpi’de yazdırılmalıdır. Eğer yoksa en az 300dpi yazıcılar kullanılmalıdır.

Dijital fotoğraf makinesi ile çekilecek fotoğraflar, kalitesi yüksek ve renkli olmalıdır. Yüzde ve arka planda herhangi bir gölgeye yer verilmemeli, yüz mimikleri kullanılmamalıdır.

Arka planda her zaman tek renk kullanılmalı gri ya da beyaz renk tercih edilmelidir. Saç ve yüz özellikleri, kontrast sağlamalıdır. Sarı ve daha açık saçlarda koyu gri fon kullanılmalı, desenli fon asla kullanılmamalıdır.

Biyometrik Fotoğraflarda Stil ve Aydınlatma Nasıl Olmalıdır?

Biyometrik fotoğraf çekilirken stil ve aydınlatma, dikkat edilecek noktalar arasında yer alır. Kırmızı göz oluşması kabul edilmediği gibi; gözlüklerden dolayı oluşabilecek parlama ve yansımalar da herhangi bir başvuru için geçersiz sayılır.

  • Renkler nötr olmalıdır.
  • Gözler olabildiğince açık olmalıdır.
  • Yüzün her iki kenarı da net şekilde gösterilmelidir.
  • Tek tip ışık kullanılmalı, yüzde gölgeleme ya da flaş patlaması oluşmamalıdır.

Doğal ışık her zaman doğru tercih olmalıdır. Böylece kişi gözlerini kısmaz, daha parlak ışıktan gözler etkilenmez, yüz çevresinde gölgelenme ya da yansımalar oluşmaz.

Biyometrik Fotoğraf

Biyometrik Fotoğraflarda Baş Pozisyonu ve Yüz İfadesi Nasıl Olmalıdır?

Biyometrik fotoğraf çektirirken; doğal bir ifade olmalı, direkt olarak kameraya bakılmalıdır. Kadınlar için yüz bölgesinde asla makyaj ya da yüz renklendirici maddeler kullanılmamalıdır.

Gözler açık ve ağız kapalı şekilde olurken; gülümsemek ya da farklı yüz mimikleri kullanılması yasaktır. Baş pozisyonu direkt kamerayı karşılar şekilde olmalıdır. Her iki kulağın da görünüyor olması, kişinin fotoğraf makinesinin tam önünde olduğunun da göstergesidir.

Biyometrik Fotoğraflarda Şapka Gözlük Gibi Aksesuarlar Kullanılabilir mi?

Fotoğraf çektirirken; gözlerin tamamen açık olmalı, saçlar baş örtüsü ya da şapka gibi aksesuarlarla tamamen ya da kısmi olarak kapatılmamalıdır. Dini ya tıbbi yönden şapka ya da farklı aksesuarların takılmaması gerekir.

Başörtüsü kullanan kişiler için ise; yüz bölgesini tamamıyla açıkta bırakacak şekilde örtünün takılması gerekir. Yüzde herhangi bir yansıma ya da gölge oluşmaması için, gözlük takılması tercih edilmez. Eğer gözlükle çekim yapılacaksa, ışık ve aydınlatma, doğru şekilde ayarlanmalıdır.

Bebek ve Çocuklarda Biyometrik Fotoğraf Nasıl Çekilmelidir?

Birkaç istisna dışında çocuk ve bebeklerde biyometrik fotoğraf çekimi yapılabilir. 1 yaştan büyük çocuklar için, tüm kurallara uymalıdır.

  • 6 yaş altındaki çocukların, kameraya bakmasına gerek yoktur.
  • Oyuncak ya da başka objeler kullanılmaz.
  • Bebeklerde (1 yaş altı) çocuğun gözlerinin açık durmasına gerek olmaz.
  • Bebeklerde de oyuncaklara ya da farklı objeleri tutmasına izin yoktur.
  • Çocuklar el ile destek alabilir, ancak el fotoğrafta görüntülenmemelidir.
  • Bebekler açık renkli bir örtü üzerine yatırılarak ve ortalama 1.5 metre uzaklıktan çekim yapılmalıdır.
  • 12 aylıktan küçük bebeklerin ağız kapatması ve direkt kameraya bakması gerekli değildir.

Pasaportlarda gömülü RFID teknolojisi kullanılır. Böylece yetkililer tarafından kimlik doğrulaması, çok daha kolay şekilde gerçekleştirilir. Ancak e-yankesicilik, bilgisayar korsanları tarafından, pasaportlara erişerek çipleri tarayabilir.

Bu durumu engellemek için; RFID engelleyici cüzdan ya da kılıflar kullanılabilir. Biyometrik pasaportlar; kimlik doğrulamak için, fiziksel özelliklerinizi depolar. Böylece yolcu güvenliği artırılırken, havaalanlarında oluşacak kuyruklar da daha uygun hale getirilir. Fransa vize detayları için tıklayın.

Kimlik İçin Biyometrik Fotoğraf Nasıl Olmalı?

50mm x 60mm ebatlarında, beyaz arka fon, en fazla 6 ay evvel çekilmiş olmalıdır. Kişilerin yüzleri saç modelleriyle beraber fotoğraf karesine ortalanmış bir şekilde çekilmelidir.

Biyometrik Fotoğraf Kıyafet Nasıl Olmalı?

Biyometrik fotoğraflarda arka plan beyazdır, kişilerin beyaz kıyafet seçmesi halinde net bir görüntü olmayacaktır. Kişilerin üzerinde görüşü engelleyecek hiçbir aksesuar bulunmamalıdır.

Biyometrik Fotoğraf Fiyatı Ne Kadar?

Bu miktar kişilerin kaçlı fotoğraf istediklerine göre değişmektedir. 4’lü fotoğraflar 36 TL ve 48 TL arasında, 8’li fotoğraflar 42 TL ile 84 TL arasındadır. 12’li fotoğraflar 48 TL ile 96 TL, 16’li fotoğraflar ise 54 TL ile 108 TL arasında değişmektedir.

5/5 - (1 vote)

Alakalı İçerikler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir